· 

Gebaren zijn een verrijking van je communicatie

 

 

Soms gaat mijn agenda met me aan de haal. Ik heb dan even geen grip meer en hij wordt vanzelf gevuld. Dat houd wat in voor mijzelf, maar ook voor mijn zoontje. Er vallen dan veel dingen samen en ik moet vaker dan anders de deur uit. Iets wat ik niet per se leuk vind, maar wat dan even zo is. Voor mijn zoontje betekent dit dat zijn weekprogramma er anders uit ziet. Ook hij gaat wat vaker de deur uit.  

 

Gelukkig hebben wij een heel mooi netwerk rondom mijn zoontje, waar hij dan liefdevol opgevangen wordt. Hij gaat daar dan ook met PLEZIER naar toe. Echter is het in zo’n periode wel heel prettig voor hem om DUIDELIJKHEID te hebben over waar hij is en wat er staat te gebeuren.

 

Op zo’n moment ben ik zo blij met de gebaren. In de ochtend vertel ik hem waar hij naar toe gaat. Oma, tante, kindjes (opvang). Hierbij gebruik ik dan gebaren. Die gebaren geven BEELD bij de woorden. Vervolgens doet mijn zoontje de gebaren ook na. Dit laatste zorgt voor een BEVESTIGING. Ik weet dat hij mij BEGRJIPT en dat hij ACCEPTEERT dat het goed is. Voor mijn zoontje creëert dit DUIDELIJKHEID. Iets waar kindjes ontzettend veel behoefte aan hebben.

 

Daarnaast probeer ik ook altijd te weten wat hij die dag gaat doen, zodat ik dit ook kan vertellen. Op deze manier kan hij dan met PLEZIER uitkijken naar zijn bezoekje aan oma, tante of opvang. Dit zorgt er voor dat mijn zoontje vol goede moed kan vertrekken.

 

Het mooiste moment van deze dagen voor mij is het weer thuis komen. Met zijn armpjes wijd open rent hij dan op me af. Druk mama roepend, met zijn hand op zijn wang (hand op de wang is gebaar voor mama. Soms gebruikt hij er zelfs twee, wat zijn enthousiasme nog meer illustreert) Met veel PLEZIER kunnen we daarna samen, al gebarend,  de dag doornemen i.p.v. dat ik oma, tante of de leidster hoef te vragen wat hij gedaan heeft. Hoe leuk is het dat hij dit gewoon zelf kan en mag vertellen. Gebaren zijn echt een VERRIJKING van onze COMMUNICATIE.

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0