· 

Gebaren maken vindingrijk

 

Als je bijna 2½ jaar bent dan wil je wat en dat wil je ook vertellen. Lastig als je nog niet zo goed kunt praten. Doordat wij thuis al een poos gebaren gebruiken, heeft ons zoontje zeker meer mogelijkheden om zich te uiten. Als je dan wat wilt, kun je dat ook vertellen. Toch zijn er nog wel eens momenten, dat we hem niet begrijpen. Hij zegt een woord (meer een klank soms), wij weten niet wat hij bedoeld. Hij ondersteunt het met een gebaar, echter we snappen het niet precies. Wat doe je dan?? Dan ga je op zoek naar andere gebaren. Je verzint ze zelf, zoekt naar klanken, gebruikt je lichaamstaal (mimiek, beweging) En ineens, valt het kwartje bij je papa of mama. Oooh je bedoelt dat. Waar vervolgens een heel enthousiast jaaa! op volgt.

 

Tijdens de kerstdagen kreeg ons zoontje cadeautjes. Hij kreeg de verpakking niet open. Ineens stond hij voor ons een gebaar te maken. Het gebaar van openmaken kenden wij nog niet. Hij wel hoor. Hij pakte met zijn ene handje zijn andere hand beetje (alsof je een hand geeft) en trok zijn handje er dan weer uit. Op dat moment moeten wij hard nadenken, goed naar de context kijken en bedenken wat hij bedoelt. In dit geval vroeg hij of wij de verpakking open wilden maken.

 

Als je heel graag hagelslag op je brood wilt, maar je kunt het niet vertellen wat doe je dan. Dan verzin je gewoon iets. Bij ons thuis is dit schudden met je hand geworden. Dit was echter niet voldoende. Hij maakt er ook een speciaal schudgeluid bij J

 

Wij ervaren het als voordeel dat ons zoontje gebaren gebruikt, maar ik denk dat de achterliggende gedachte nog veel mooier is. Als je je niet begrepen voelt, hoef je niet boos/gefrustreerd te worden, maar je gaat op zoek naar andere mogelijkheden om jezelf duidelijk te maken. Kinderen zijn heel vindingrijk, dus die mogelijkheden hebben ze zeker. Echter door de inzet van gebaren, hebben wij geleerd dat praten niet de enige mogelijkheid is om je te uiten. Super toch, dat dit vervolg krijgt?

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0