· 

Gebaren geven duidelijkheid

 

Gebaren geven inzicht in dag structuur en rituelen

 

Het is voor kindjes soms best lastig om te weten wat er op een dag allemaal gaat gebeuren. Zeker in de peuterpuberteit, willen kindjes alles gelijk NU! Als je dan zegt straks iets te gaan doen, slaan ze het woord straks gewoon over. Daarnaast is het voor kindjes heel belangrijk om dingen op dezelfde manier te doen. Rituelen geven hen veel houvast. Lastig als anderen die niet precies weten en je daar last van hebt. Dan raak je al snel gefrustreerd, wat eigenlijk wel heel belangrijk is. Het kan echter niet altijd allemaal bij iedereen op dezelfde manier gaan. Hoe fijn is het als je hier zelf invloed op kunt hebben, doordat je je kunt uiten. Maar ook dat je de dag structuur beter kunt begrijpen doordat je een beeld krijgt bij de invulling van de dag.

 

Laatst heeft tante hier een avondje opgepast. Ons zoontje eet altijd nog wat yoghurt voor het slapen gaan. Toen tante de yoghurt op tafel zetten gaf ons zoontje aan dat het niet goed was. D.m.v. zijn gebaren kon hij aangeven dat hij nog graag druiven erin wilde. (dat doet hij altijd, maar was ik vergeten te zeggen) Doordat hij dit kon vertellen, kon tante dit oplossen en kon hij beginnen aan zijn bed ritueel.

 

Sinds kort slaapt ons zoontje niet meer overdag. Echter van de week was hij na alle feestdagen best moe. Ik bracht hem dus overdag naar bed. Hij raakte een beetje onrustig, dus ik vroeg wat er aan de hand was. Hij wees naar buiten en maakte het gebaar donker en zei nee. Het is nog niet donker bedoelde hij. Ik kon hem toen uitleggen dat dat klopte, maar dat hij erg moe was dus even een keer ging slapen als het licht was. De situatie was duidelijk voor hem en hij ging lekker slapen.

 

Soms zijn we weleens mis en dan vertellen we al wat we gaan doen. We zeggen dan dat we dit straks/morgen gaan doen, of we zeggen dat we iets niet gaan doen. Kinderen horen die tussenwoorden niet. Dit zijn abstracte begrippen en zeggen hen nog niet veel. Wanneer je hier een gebaar bij maakt dan komt dit wel binnen. Dat helpt om duidelijkheid te geven en hen te kunnen betrekken in de dag structuur.

 

Kortom gebaren geven veel duidelijkheid.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0