Baby- en kindgebaren

Hoe fijn is het als je kindje je al kan vertellen wat er in hem omgaat, nog voor hij kan praten. Met baby- en kindgebaren geef je je kindje de mogelijkheid dit te doen.

 

Al vanaf 6 maanden kun je beginnen met het aanbieden van gebaren. Vanaf ongeveer 9 maanden zijn kindjes in staat om gebaren toe te gaan passen. Je ziet dat kindjes vanaf dat moment woorden gaan koppelen aan voorwerpen of associaties gaan maken. Motorisch zijn ze ook in staat om bijvoorbeeld in de handjes te klappen of te zwaaien. Ze kunnen dan dus ook gebaren aanleren en gaan gebruiken.

Omdat je naast de gebaren blijft praten, blijf je ook de taal/spraakontwikkeling stimuleren en staan de gebaren dit niet in de weg.

 

Ook voor peuters hebben gebaren heel veel voordelen. Gebaren zijn dan de ondertiteling omdat ze nog niet alle woorden goed uit kunnen spreken. Bedoelt je kindje nu mama of oma als hij de 'o' nog niet kan zeggen. Met een gebaar erbij weet je het zo.

Ook de abstracte begrippen, zoals helpen, sorry, dank je wel of de emoties kun je ondertitelen met gebaren en zo duidelijker maken voor je kindje wat je bedoeld.

 

Met andere woorden, door het inzetten van gebaren in de communicatie met je kindje zullen jullie samen veel voordelen ervaren. 

Waarom gebaren??

Er zijn verschillende redenen waarom je Baby- en kindgebaren kunt gebruiken in de communicatie met je kind. Onderzoek heeft aangetoond dat een baby op jonge leeftijd veel meer kan begrijpen en 'vertellen' dan voorheen werd gedacht. Met baby- en kindgebaren kan het kind zelf aangeven wat het denkt of wilt. Zonder dat je hoeft in te vullen waar

het kind naar zou kunnen wijzen of wat het mogelijk zou willen hebben. En omdat je kind met gebaren zelf een gesprek met jou kan starten, krijg je meer inzicht in de belangstelling en de belevingswereld van je kind.

baby-enkindgebaren, babygebaren, kindgebaren, gebaren, gebarentaal

Voordelen voor je kindje

Kan zich uiten

Minder frustratie

Vergroot het zelfvertrouwen

Versnelt de spraakontwikkeling

Ontwikkeling van een grotere woordenschat

Ondersteunt de ontwikkeling van taal, spelling en leesvaardigheid

Leuk!! 

 Voordelen voor jou

Communiceren nog voor het praten

Versterkt de band tussen jullie

Inzicht in ontwikkeling van je kindje

Inzicht in gedachten en gevoelens van je kindje

Leuk!!

 

 

Klinkt dit goed en wil je meer weten over deze voordelen? Kijk hier voor meer informatie over de basiscursus. Tevens bied ik workshops aan voor uitbreiding van je gebaren. Meer informatie daarover vind je hier.