Een kijkje in mijn wereld · 18. januari 2019
Het is voor kindjes soms best lastig om te weten wat er op een dag allemaal gaat gebeuren. Zeker in de peuterpuberteit, willen kindjes alles gelijk NU! Als je dan zegt straks iets te gaan doen, slaan ze het woord straks gewoon over. Daarnaast is het voor kindjes heel belangrijk om dingen op dezelfde manier te doen. Rituelen geven hen veel houvast. Lastig als anderen die niet precies weten en je daar last van hebt.

Een kijkje in mijn wereld · 04. januari 2019
Als je bijna 2½ jaar bent dan wil je wat en dat wil je ook vertellen. Lastig als je nog niet zo goed kunt praten. Doordat wij thuis al een poos gebaren gebruiken, heeft ons zoontje zeker meer mogelijkheden om zich te uiten. Als je dan wat wilt, kun je dat ook vertellen. Toch zijn er nog wel eens momenten, dat we hem niet begrijpen. Dan wordt je vindingrijk. Lees verder....

Een kijkje in mijn wereld · 23. november 2018
Het is zover. Ons zoontje begint te praten. Ja, hij zei al wel wat woordjes. Papa, mama, oma, opa, meer en huis maakten al een hele tijd deel uit van zijn repertoire. Daarnaast is hij ook echt te herkennen aan zijn typische 'huh'. Zodra hij wat ontdekt, en dat is nogal vaak op een dag, komt deze 'huh' te voorschijn. Maar het verder ontwikkelen van spraak bleef nog wat uit. Hij begrijpt wel alles hoor, daar echt geen probleem. Hij kan zichzelf ook prima duidelijk maken. Vanuit zichzelf deed hij...

Een kijkje in mijn wereld · 12. oktober 2018
Het is belangrijk dat de communicatie met kindjes duidelijk en helder is. Zeker in tijden waarin dingen anders gaan dan anders. Het is fijn als kinderen dan weten waar ze aan toe zijn. Gebaren helpen op zo'n moment ontzettend om duidelijkheid te creëren. Een verrijking van de communicatie.

Een kijkje in mijn wereld · 25. augustus 2018
Dank je wel! een abstract begrip waar zelfs wij als volwassen nog wel eens moeite mee hebben. Lees hier meer over hoe baby- en kindgebaren, je kindje hierin kunnen ondersteunen.

Een kijkje in mijn wereld · 03. augustus 2018
Wiebelwagentjes! of geen idee eigenlijk hoe die dingen heten die voor de winkel staan, waar je 50 cent in gooit en die gaan bewegen. Een plezier voor elk kind, maar een frustratie voor menig ouder. Hoe helpen gebaren hierin?

Een kijkje in mijn wereld · 26. juli 2018
Gebaren versterken de band tussen jou en je kindje. Dit komt omdat je nog voordat kindjes kunnen praten, al wel met ze kan communiceren.

Een kijkje in mijn wereld · 19. juli 2018
Een ontmoeting met Caatje de schildpad. Vol verwondering contact maken. Zo leuk om daarna tegen Opa te kunnen vertellen wat je hebt meegemaakt!

Een kijkje in mijn wereld · 11. juli 2018
Wanneer je een vork op straat ziet liggen. En je dit heel graag tegen papa wilt vertellen, omdat dit natuurlijk wel heel vreemd is. Maar hoe doe je dat dan als je nog niet kunt praten?